Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът: Не виждам проблем в решението на ЦИК бюлетините да се броят общо

Служебният министър-председател Гълъб Донев
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Гълъб Донев не смята, че решението на ЦИК в протоколите от изборите да се записват общо резултатите от машинното и хартиеното гласуване, може да доведе до нарушаване на честността на изборния процес. Той направи коментара си след участие в заседанието на Общото събрание на Националното сдружение на общините:

"Всички технически средства, които гарантират това видео за заснемане на броенето, съответно, на резултатите ще бъдат утвърдени, определени от съответната комисия, която ще се занимава със съответната поръчка".

Процедурата за осигуряване на видеонаблюдението в секциите ще бъде прозрачна, добави Донев:

„Процедурата, която ще бъде проведена, ще бъде прозрачна, така че всички технически средства, които гарантират това видеозаснемане на броенето, съответно на резултатите от изборите, ще бъдат утвърдени и определени от съответната комисия, която ще се занимава със съответната поръчка“.

"Не бих казал, че има възможност за манипулиране на вота – и на хартиения, и на машинния, и на резултатите при сборното записване на двата вота. Но би било добре да се записват отделно и машинният, и хартиеният, за да се види хората, които са предпочели да гласуват машинно какъв е техният дял от всички останали, които гласуват“, отбеляза служебният премиер и допълни, че решението на ЦИК е такова и не вижда проблем и в тази област.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна