Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев: Няма да позволя погром върху българската прокуратура заради лични и тяснопартийни амбиции

Снимка: БГНЕС


Във видео обръщение главният прокурор Иван Гешев предупреждава
, че превръщането на прокуратурата в разменна монета в спорове между политическите партии и техните лидери нарушава основните конституционни принципи за разделение на властите и за независимост на съдебната система, в частност на прокуратурата, които – по думите му, са вододелът между демократичната държава и едноличната власт.

"От тук крачката до засягане правата на българските граждани и репресии, които познаваме от историята, е много малка“, казва Гешев.

"Няма да позволя безогледен и противоконституционен погром върху българската прокуратура заради лични и тяснопартийни амбиции. Търгуването на прокуратурата е опасен прецедент, който е заплаха за стабилността на държавата. Основната цел за мен и колегите ми е да защитим Конституцията и разделението на властите. Прокуратурата не може да бъде заложник на дребнави политически сметки и не трябва да носи отговорност за политическата криза в България. Изборите идват и си отиват, но хората и Родината остават", заяви той.

В петминутното си изявление, разпространено от пресцентъра на прокуратурата, Иван Гешев говори и за руската агресия в Украйна, годишнината от спасяването на българските евреи, Луков марш и заветите на Левски.



По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!