Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски настоява специален трибунал да накаже Русия за войната

Украински войници стрелят с гаубица от позиция в Запорожка област, 3 март 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Украйна продължават ожесточените сражения за град Бахмут, смятан от Москва за ключов за установяване на контрол над цялата Донецка област. Междувременно страната беше домакин на конференция "Единство за справедливост" с участието на висококопоставени представители на страните от Европейския съюз и САЩ.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви във вечерното си обръщение, че страната се стреми за си осигури възможно най-голяма подкрепа за трибунал срещу агресията на Русия.

"Отговорността на Русия и нейното ръководство е лична! За агресия и терор срещу държавата и народа ни. И когато я има тяхната отговорност, справедливостта ще бъде възстановена", заяви Зеленски.

Съединените щати възнамеряват да потърсят отговорност от Русия за "престъпленията, извършени по време на несправедливото и непровокирано нахлуване срещу суверенния ѝ съсед", заяви американският министър на правосъдието и главен прокурор Мерик Гарланд. Той присъства на конференцията "Единство за справедливост" в украинския град Лвов, където пристигна на необявено предварително посещение, предаде БТА.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола също пристигна на извънредно посещение в Украйна. "Хубаво е да се върна в Украйна - заради тези смели хора, които вдъхновиха света", написа в Туитър Мецола, която се срещна с председателя на Върховната рада Руслан Стефанчук.

"Бъдещето на Украйна е в Европейския съюз … Сътрудничеството между Европейския парламент и Върховната рада само ще се засилва", написа още председателят на ЕП.

Пореден пакет с военна помощ от САЩ

Междувременно - американският държавен секретар Антъни Блинкън обяви, че Съединените щати ще предоставят на Украйна нов пакет военна помощ на стойност 400 милиона долара. Тя ще включва основно боеприпаси за ракетните системи HIMARS и за гаубиците, както и бронетранспортьори "Брадли".

Съединените щати и Германия се движат заедно по отношение на Украйна и укрепването на НАТО. Това заяви американският президент Джо Байдън по време на срещата си с германския канцлер Олаф Шолц в Белия дом, предаде Ройтерс.

Подкрепата на Берлин за Киев е била пълноценна, заяви Байдън. Той нарече "исторически" решенията на Германия за значително увеличение на разходите за отбрана, както и решимостта на страната да се откаже от руските петролни продукти.

"Вие доведохте страната си до исторически промени, като увеличихте разходите за отбрана и се диверсифицирахте/отказахте от руските енергийни източници. Знам, че това не беше лесно - беше много трудно за вас. Заедно работихме, за да доставим системи за сигурност на Украйна, както и боеприпаси, артилерия, бронирани танкове и системи за противовъздушна отбрана", каза Байдън.

Шолц от своя страна посочи, че е било много важно да се изпрати послание, че съюзниците ще продължат да подкрепят Украйна.

"Радвам се, че страните ни си сътрудничат така добре – правителствата на Съединените щати, Германия и Европа. Трансатлантическото партньорство в наши дни е на високо ниво и то най-вече благодарение на вашето лидерство."

Боевете за Бахмут продължават

Междувременно продължават ожесточените боеве между руските войски и украинските защитници, особено около източния украински град Бахмут.

Основателят на наемническата военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин каза, че Бахмут на практика е вече обкръжен и за украинските войски е оставен един единствен път за евакуация.

Украинската страна твърди, че градът ще продължи да се защитава.

На украинска разузнавателна част, използваща дронове, е наредено да се изтегли, каза нейният командир, предаде БТА.

В интервю за в. "Билд" украинският министър на отбраната Олексий Резников не изключи възможността Бахмут да падне в ръцете на руснаците. Но това би означавало само, че "те ще постигнат малка победа", каза той.

Бахмут принадлежи към втората отбранителна линия на Украйна в Донбас, а украинците са нанесли големи загуби на частите на "Вагнер", както и на други руски сили.

Но украинските сили също са понесли големи загуби. Градът, някога с население от 74 000 жители, сега е до голяма степен разрушен. Според местните власти в Бахмут все още живеят около 5000 цивилни.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени