Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илва Йохансон: Няма да оставим Путин да победи

Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според министъра на външните работи на Молдова Ана Ревенко, Русия, както и заинтересовани групи и олигарси бегълци полагат всички усилия и влагат средства за повишаване на нивото на дестабилизиране в страната, така че да се промени нейният демократичен курс. Тя участва в заседание в Брюксел на създадения през лятото Център на ЕС за подкрепа на вътрешната сигурност и управление на границите в Молдова. Една от обсъжданите теми ще бъде руската заплаха за страната и Общността:
"Често ме питат дали Молдова е следващата цел. Винаги имам само един отговор – че целта са демокрацията и мирът в Европа. Ние сме едва на втора линия в агресията на Русия, докато Украйна смело се сражава, за да държи фронта далеч от нас".
Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон също подчерта, че целта е унищожаването и разделението на ЕС:
"Путин иска не само да унищожи Украйна като страна, украинците като народ и култура. Не трябва да бъдем наивни – той би искал да унищожи, дестабилизира и раздели ЕС. И, разбира се, Молдова. Затова тази битка в подкрепа на Украйна е толкова важна, за да бъдем твърди срещу Путин. И затова е толкова важно сътрудничеството ни в сферата на сигурността. Няма да оставим Путин да победи".
Еврокомисар Йохансон е домакин на срещата заедно с министри, зам.-министри и държавни секретари от Румъния, Литва, Чехия, Словакия, Полша, Испания, Финландия, Германия, Франция, както и вътрешното министерство на Молдова.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени