Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпадат ли произведения на български автори от учебната програма?

Снимка: Ани Петрова

Според споделян стотици пъти пост във Фейсбук от учебната програма на учениците в V и VI клас отпадат класически български произведения, сред които "Родната реч" на Иван Вазов, "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово", "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски и други.

Публикацията в социалната мрежа (виж скрийншота по-долу) внушава, че въпросните произведения отпадат изобщо от учебната програма.

Твърдението се разпространява от години в българското интернет пространство, но отскоро отново се "активизира" във Фейсбук (виж тук и тук).


Твърдение: Класически произведения на български автори отпадат от учебната програма

Проверка с инструменти за търсене на изображения в интернет показва, че илюстрацията, ползвана в поста, е от сайта на бТВ. В информацията на телевизията от 23 януари 2016 г. действително се съобщава за отпадане на произведения от учебната програма, но в края на текста се уточнява, че става дума за проектопромени.

Два дни след публикацията на бТВ - на 25 януари 2016 г. на сайта на Министерството на образованието и науката е публикувано становище на тогавашния просветен министър проф. Тодор Танев, който посочва, "че "История славянобългарска" нито пада, нито изчезва, а отива в IX клас".

Проверка на сайта на МОН показва, че в учебната програма по литература е заложено изучаването на "История славянобългарска".

„Хубава си, моя горо“ на Любен Каравелов, "Къде си, вярна, ти любов народна" и "Вятър ечи, Балкан стене" на Добри Чинтулов, както и първият куплет на марша „Шуми Марица“ ще се изучват по музика", казва още Танев.

От 3 февруари 2016 г. (до 27 януари 2017 г.) поста министър на образованието на мястото на Танев поема Меглена Кунева.

На 16 март 2016 г. на среща с ученици и учители Кунева уточнява, "че "История славянобългарска“ ще се изучава четири, а не три пъти в средното училище":

"Откъс от произведението е предвиден в програмата по история и цивилизации в VII,VIII и X клас и по литература в IX клас".

"Новото в програмите е, че песента на Добри Чинтулов „Къде си, вярна ти любов народна“ е в учебника по музика за VI клас, а по литература в VII клас  ще се изучават „Стани, стани, юнак балкански“ и „Вятър ечи, Балкан стене“. Фолклорните песни „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово“ и епосът за Крали Марко са в програмата по история за VI клас , отбелязва още тогавашната министърка на образованието, цитирана на сайта на ведомството.

Справка показва, че „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово“ присъства в учебника по история за VI клас на издателство "Просвета".

В прессъобщението на МОН уточнения прави и тогавашният зам.-министър Диян Стаматов. Пред бТВ на 18 февруари 2016 г. той пояснява, че "Родната реч" на Вазов ще се изучава в начален етап. 

Заключение

Твърдението, че няколко произведения от български автори отпадат от учебната програма, е ПОДВЕЖДАЩО. Става дума за разместване в учебната програма. Въпросните произведения не отпадат изцяло, а вече се изучават в различен от V или VI клас или преминават в учебната програма на други предмети - например музика или история. 
------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна