Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Златогор Минчев: Рискът в TikTok не идва от самата социална мрежа, а от предлаганите в нея услуги

Доц. Златогор Минчев
Снимка: Стопкадър, bTV

"Темата с TikTok е сериозна. Регулациите на приложението по отношение на информацията, която може да изтече от вашия телефон, най-вече през вашата камера и микрофон, е различна от тази, която може да излезе през Фейсбук, например. Това е нова социална мрежа и бидейки мрежа на младите, няма какво да се крие. Друга е темата, че и там тече пропаганда за войната в Украйна".

Това каза пред БНР доц. Златогор Минчев, експерт по киберсигурност, БАН.

И допълни, че не е нормално служители на държавната администрация в уважавани европейски институции да бъдат подложени на риск от изтичане на информация - волно или неволно.

"В TikTok основният риск не идва от самата социална мрежа като такава, а от услугите, които се предлагат вътре. Хакерите лесно могат да достъпнат до вашите акредитиви и в мобилния телефон, и в свързаните с банкиране неща".

В предаването "12+3" доц. Минчев подчерта, че проблемът не е политически, а чисто технологичен:

"Регулациите, които са свързани с TikTok, не следят съдържанието, портовете, които се контролират чрез тази система, тъй като тя е разработена за подрастващото поколение. Докато Фейсбук, Туитър, Инстаграм имат възрастово изискване. В тази среда ще бъдат въведени регулации и колегите, които хостват тази социална мрежа в Китай, ще разработят специално за Европа такава възможност - да се регулират нещата - съдържанието и ползването на портовете, свързани с камерата, телефона, с достъпването на адреса. В момента тези неща не са регулирани, защото тази мрежа е в процес на развитие. Проблемът на TikTok е, че тази аудио-визуална информация много по-лесно привлича потребителите и поради нейната популярност не можем да изключим възможността другите социални мрежи да ревнуват, защото губят голяма част от потребителите си, дори и косвено".

По думите му в интернет не могат да бъдат наложени регулации и няма да се ограничи свободата на потребителите в интернет:

"Достъпването до тези социални мрежи ще стане по-сложно, което пък вероятно ще ги направи по-популярни. По-скоро ще става въпрос за ограничаване на информационния поток, който администрацията споделя свободно в тези европейски институции и в Департамента на САЩ. България също трябва да вземе мерки, защото не е нормално частен мобилен телефон да стане източник на служебна информация, защото има инсталирано едно или друго социално приложение".

Интервюто на Снежана Иванова с доц. Златогор Минчев в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна