Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владислав Апостолов: Не беше изненадваща вълната от шок, че това е филмът на годината

Владислав Апостолов
Снимка: Ани Петрова

 

"Трудно е да си представим как преди години всички престижни институции за награждаване на сериозно кино и сериозни постижения биха избрали точно такъв филм ("Всичко, навсякъде, наведнъж"). И то не просто да го изберат, а да го възнаградят исторически, защото той получи 7 от най-важните статуетки "Оскар". Когато поднесеш на публиката този продукт с обяснението, че това е събитието на годината - най-добрият филм, най-добрата режисура, най-добрите актьорски изпълнения, и той вижда тези екстравагантни сцени, се получава точно този дисонанс, тази бездна между очаквано и реално. Затова за мен не беше изненадваща тази вълна от шок, че това е филмът на годината. Тук може да се търсят причините защото тези институции избраха точно този филм".

Този коментар направи пред БНР журналистът Владислав Апостолов.

"Това беше една година, понеже нямаше органично изгрял филм, който да се изолира от останалите като събитието, можеше да има едно много плавно разпределяне на тежестта на оскарите и много филми да спечелят награди. Това щеше също да бъде послание за разнообразието. Но се случи точно обратното. Случи се това, което е ставало, когато имаше филми - събития, които изсмукват всичко, като "Титаник" и "Мълчанието на агнетата", примерно. По много странен начин се разви тази кампания за Оскарите", каза още той.

Според него няма как да не бъдат обвинени културните среди, филмовите елити и хората, които гласуват за филмовите награди на Академията, за това, че не са гледали толкова дали филмът е значим и ще издържи теста на времето, колкото са искали "за пореден път да отправят едно послание, свързано с толкова налаганата тема за идентичността".    

По думите на Владислав Апостолов Оскарът за филма "Навални" е била най-ясната награда на тазгодишната церемония: 

"Със сигурност много от гласуващите са се опасявали, че ако не наградят този посочен от медиите като документалното анти-Путин събитие, те ще бъдат обвинени във влияние от Кремъл".  

Апостолов посочи, че филмът "Навални" има "меко казано спорно съдържание":

"Американски разследващи журналисти откриха пролуки в сюжета. Понякога най-пропагандните филми са точно документални. Знаем Майкъл Мур колко награди има за филми, които после са били изследвани и се е виждало колко много монтажът и манипулацията играят роля в тези документални филми. Документалното кино е категорията, която най-много предоставя поле за директна политическа пропаганда". 

Интервюто на Петър Волгин с Владислав Апостолов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!