Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

17 март: Световен ден на съня – кога имаме сънно нарушение?

Снимка: Pixabay

На днешния 17 март отбелязваме Световния ден на съня. Денят се провежда под мотото “Сънят е от съществено значение“ за здравето.

“Сънят е 1/3 от нашия живот. Той е едно огледало на нашия съзнателен живот, когато човек има проблеми в ежедневието си, обикновено има и нарушен сън. Всекидневието ни става все по-забързано, изскачат много глобални проблеми, това дава отпечатък и върху всяка една психика и подсъзнание“, казва д-р Нейко Нейков, невролог и специалист по проблемите на съня.

По думите му за сънно нарушение се говори, когато сънят се отразява на съзнателния живот през деня.

Според него сънищата имат чисто психологически ефект. Те ни създават сюжет грубо около 10-15 мин. преди да се събудим. Наличието на сънища е механизъм на съхранение на съзнанието, който се образува филогенетично.

“Сънищата са предмет на психологията, те нямат обективна изява. Те имат една много точна физиология, една цикличност, състояния на мозъка, които се редуват. Това имаме предвид  под нарушение на съня, нарушаване на самата физиология“, казва още той в ефира на “Нашият ден“.

Д-р Нейков обясни още, че нарушението на съня е един от критериите за поставяне на диагнозата при депресивно състояние:

“Смята се, че всеки един от нас ще има нарушен сън и до втората декада от живота си ще има поне една безсънна нощ. Идеята е какви са оплакванията, довели до нарушение на здравето на човек, до риск и дистрес и как можем да коригираме това“.

По думите му водещото нарушения на съня е безсънието, което обаче е признак, а не диагноза. Има още обструктивна сънна апнея, която в някои страни е водещото сънно нарушение, а също и Синдромът на неспокойните крака, който се среща често.

Какви медикаменти да избираме?

“Повечето неща, които се предлагат на пазара са хранителни добавки, защото сънят се лекува със специфични медикаменти, които трябва да са под контрола на специалист.

Фитопродуктите имат своето място даже и в лечението на нарушения сън. Те обикновено са за по-леките състояния, когато пациентът е дошъл в началото. Много голяма част от тях целят успокояване на автономната нервна система“, казва още той.

Стресът…

“Стресът около нас много често води до нарушен сън и понякога леките медикаменти успяват да се справят. Когато имаме трайно нарушен сън, над един месец сънно нарушение, тогава нещата са за диагностика и за сериозно лечение. Вече имаме много по-добри и изчистени медикаменти, които могат да бъдат адекватно използвани са без опасност от пристрастяване на пациента“, посочва още специалистът.

Влияят ли атмосферните условия?

“Времето по-скоро влияе на психиката, което на съня. Мястото за сън би трябвало да е с един-два градуса по-хладно от стандартното, което обитаваме“, казва още той.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.