Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Продължава дискусията между ЦИК и държавни институции за "удостоверяване" на машините за гласуване

Снимка: Ани Петрова

Продължава дискусията между Централната избирателна комисия (ЦИК) и трите държавни институции, които по закон извършват "удостоверяване" на машините за гласуване.

Шест са устройствата, които ще преминат през съвместната проверка на Министерството на електронното управление и българските институти по стандартизация и по метрология, но членове на Комисията твърдят, че този брой е недостатъчен за представителна извадка, която да гарантира сигурността на машинният вот.

Коментари в ЦИК породи писмо от председателя на Управителния съвет на Института за стандартизация, в което той обяснява термина "представителна извадка" и как тя се определя, а именно по действащия Български държавен стандарт.

За секретаря на Комисията Севинч Солакова обаче проблемите с машинното гласуване са въпроси на доверието, за което прегледът на няколко машини от институциите не допринася.

"Така че трите институции нека да се вземат насериозно, да не разчитат на декларациите, предоставени от изпълнителя, ами да направят така, че общ