Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Шотландската национална партия подаде оставка

Никола Стърджън и Питър Мърел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Шотландската национална партия Питър Мърел подаде оставка след като пое отговорност за подвеждането на медиите за действителния брой на членовете на партията. Питър Мърел е съпруг на бившия първи министър на Шотландия Никола Стърджън. 

Мърел заяви, че неговият случай се превърнат в отклоняване на вниманието от надпреварата за нов лидер на шотландската национална партия и, респективно, първи министър на Шотландия и затова се оттегля от поста си. Би Би Си обаче съобщи, че той е бил застрашен от гласуване на вот на недоверие. От партията потвърдиха, че се наблюдава голям спад на нейните членове, което бе отричано от Мърел. Той е много популярна фигура в партията и е неин председател от 1999 г. 

В момента е в ход гласуването на партийните членове за наследник на Никола Стърджън като двама  от кандидатите поставиха под въпрос независимостта на изборния процес. 

Никола Стърджън коментира, че нейният съпруг е постъпил правилно като е подал оставка. Двамата са женени от 2010 година.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна