Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Си Цзинпин: Кризата в Украйна може да бъде разрешена с прагматични разговори

Китайският лидер Си Цзинпин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайският президент Си Цзинпин заяви, че конфликтът между Русия и Украйна може да бъде решен, "ако всички се ръководят от концепцията за обща, всеобхватна, съвместна и устойчива сигурност и продължат диалога и консултациите по равноправен, разумен и прагматичен начин", предаде Ройтерс.

В коментар преди посещението си в Русия той каза, че Китай "винаги е заемал обективна и безпристрастна позиция и е полагал активни усилия за насърчаване на помирението и мирните преговори".

Си Цзинпин също така изтъкна отношенията на Китай с Русия, заявявайки, че двустранната търговия е скочила със 116% през 2022 г. в сравнение с преди десетилетие, достигайки общо 190 милиарда долара, като Пекин е най-големият търговски партньор на Москва за 13 поредни години.

Той посочи, че са в ход съвместни проекти в областта на енергетиката, в космонавтиката, авиацията и транспортната свързаност, като двете страни работят за разширяване на сътрудничеството в областта на научните и технологични иновации и трансграничната електронна търговия.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна