Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Шарков: Цените на денталните услуги се забавят

Д-р Николай Шарков
Снимка: Стаматина Никова

Цените на денталните услуги на свободния пазар изостават от инфлацията, заяви пред БНР д-р Николай Шарков - председател на Българския зъболекарски съюз.

"По данни на НСИ инфлацията е 16%, през февруари инфлацията в денталната медицина е около 8%. Не са взети предвид много фактори и реално инфлацията е такава, каквато е тя в цялата държава. Това, че цените на денталните услуги се забавят, се дължи на социалния подход на лекарите по дентална медицина, но това не може да продължава. Цените ще следват естествения си ръст, за да могат да бъдат покрити всички разходи, които се правят в частните кабинети. За да бъдат конкурентоспособни, лекарите по дентална медицина инвестират и реинвестират, без да имат помощ от която и да е държавна институция", коментира той в интервю за предаването "Хоризонт до обед". 

За заплащането на изработеното от тези, които имат договор с НЗОК, д-р Шарков коментира: "За съжаление, там цените са фиксирани и те са такива, каквито бяха през 2022 г., тъй като няма бюджет, няма бюджет и на НЗОК, за да преговаряме по финансовата рамка на следващия 3-годишен период. Чакаме редовен кабинет, за да се случи това". 

Консумацията на захар е трайна тенденция, отбеляза още той и добави, че на ниво Световна дентална федерация се обсъждат редица документи, които трябва да бъдат изработени и публикувани, касаещи консумацията на захар. 

Обучението на устната хигиена започва от възпитанието, категоричен е д-р Шарков. 

По думите му най-накрая от началото на годината се работи върху Националната здравно-информационна система, за да не се допускат грешки от "Информационно обслужване". Подходът към лекарите и към лекарите по дентална медицина е коренно различен, подчерта той. По думите му засега се наблюдават сравнително добри резултати. Трябва да започне тестов период на това, което е създадено за работа с НЗОК, за да се видят грешките в програмата, ако има такива, и да бъдат отстранени своевременно. 

Д-р Шарков изтъкна, че в България 10 000 лекари по дентална медицина осигуряват орално здраве, а оттам и здравето на цялото тяло на своите пациенти. 

Интервюто бе по повод Световния ден на оралното здраве, който отбелязваме днес. Това е най-голямата световна кампания за осведомяване на населението на земята за оралното здраве. 20 март се празнува в над 120 държави по различни начини, каза още д-р Николай Шарков. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени