Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акцията "Україна Forever!" минава онлайн

Благотворителната изложба и разпродажба на изкуство под надслов "Україна Forever!" минава онлайн. Зад акцията застават известни творци, които предоставят безвъзмездно произведения на изкуството. Средствата от разпродажбата ще отидат в помощ на Украйна. 

Акцията започна в края на миналата седмица, но от днес тя преминава в онлайн вариант. До 30 април творбите ще могат да бъдат закупени онлайн от страницата на организатора. 

Художникът Ясен Гюзелев е сред известните творци, подкрепили инициативата. Той не само предоставя свои творби, но е и един от творците, които дават тон на тази мащабна кампания

Искахме да направим нещо, да се чуе позицията ни в подкрепа на украинския народ, а не да стоим мълчаливи и пасивно наблюдаващи, каза той в интервю за предаването "Хоризонт до обед"

"Надяваме се да се продадат някои от нашите картини, да се съберат тези средства и да отидат за нуждите на украинците".

По думите му самата изложба е закрита вчера. От днес преминаваме онлайн, каза той и добави: 

"Художниците, които бяха изложени, са около 50. Сега те ще се увеличат. Ще поканим още хора. Ние знаехме, че ще има още много добри наши художници, които ще откликнат с удоволствие в тази инициатива. Нямаше как обаче да поберем всички в едно изложбено пространство, което не е много голямо".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна