Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Даниела Бобева: Има разум в общата икономическа нагласа на партиите

Даниела Бобева
Снимка: БГНЕС

Интервю на Снежана Иванова с проф. Даниела Бобева в предаването ''12+3''
Аудио файлът е със субтитри

"Всички партии имат икономическа част в програмите си. При някои тя е по-детайлно разработена, при други - по-адресно. Има консенсусни политики. Популизмът от предишните избори е по-умерен, има по-реалистичен и по-умерен оптимизъм. Взета е предвид съвършено новата икономическа ситуация - Европа е по пътя към рецесията, българският растеж се очаква да бъде 1%. Политиците са по-пестеливи в обещанията".

Това заяви пред БНР проф. Даниела Бобева, преподавател по финанси, бивш икономически вицепремиер (2013-2014 г.), служебен министър през 1997 г.

И допълни, че някои кандидати за парламента толкова са се увлекли в предизборната риторика, че се отклоняват от собствените си предизборни програми.

"Има разум в общата икономическа нагласа на партиите. Интересна нова тенденция е, че партиите позеленяха, включват в програмите си зеления преход. Има консенсус, че трябва да се ревизира Планът за възстановяване и устойчивост". 

В предаването "12+3" проф. Бобева посочи, че в сравнение с предишните избори - сега в нито една предизборна програма няма ангажимент за влизане на страната в еврозоната с конкретна дата.

"Партиите са осъзнали трудността при постигането на критериите без ясно Народно събрание и достатъчно мнозинство. Има сериозен ангажимент за пълна правна хармонизация и се формира мнозинство за ускоряване на подготовката, включително да се предприемат институционални мерки".

По думите ѝ нито една партия не поема ангажимент за доходите до края на годината.

"Планирането на средната работна заплата варира от 1400 евро, минимална работна заплата - 600 евро, средна пенсия - 500 евро, но в рамките на четиригодишен период. Някои партии вече са обявили пенсии и заплати в евро". 

Повечето партии предвиждат увеличаване на детските надбавки; малките и средните предприятия са в полезрението, макар че липсват конкретики; липсват идеи за реформи в държавните предприятия.

Финансистът очерта и някои шокиращи планирания - доходите на лица до 24 години да не се облагат; за данъчна реформа една от партиите казва, че трябва да се направи първа стъпка към прогресивно подоходно облагане. Не липсват и абстрактни идеи за позеленяване на икономиката.

"Има и красиви предложения в някои платформи - да се направи всичко възможно за по-голям диалог между бизнеса и науката, например".

Интервюто на Снежана Иванова с проф. Даниела Бобева в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна