Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София – един различен поглед

За един необичаен туристически пътеводител разказва Гергана Дойчинова от фондация "Ела и ти". Интерактивният пътеводител за столицата –  "Моята София – един различен поглед" е създаден от хора в неравностойно положение, в които те представят културните забележителности по свой начин – като разказ, снимка, рисунка, пластика и т.н. 

По думите на Гергана хората в неравностойно положение имат изключително оскъдно участие в културния живот – като творци, инициатори и създатели. Обикновено те са пасивна публика, но този път нещата са променени и тези хора ни водят по софийските улици и те ни разказват за всички тези места, които си струва да се видят.

"Много е трудно забележителностите да бъдат достъпни за всички, защото има закони, коите не позволяват да се правят промени и големи реконструкции на исторически забележителности и паметници на културата. Но аз затова казвам, че няма нищо лошо в това, че тези обекти не са достъпни, защото това е един добър повод хората с увреждания да ги посетят в компания с техни приятели без увреждания и така да създадат  нещо заедно", казва разказва Гергана Дойчинова. Още повече, че покрай работата си във фондация "Ела и ти" тя има голям опит именно в това – хората да постигат нещо заедно, доброволци и хора със специфични нужди да прекарват повече време в планината. 

За последните шест години стотици доброволци успяха да се включат в проектите на фондация "Ела и ти" и да заведат над 100 човека с увреждания на красиви, но труднодостъпни места като Черни връх на Витоша, пещерите Съева дупка, Проходна, Бачо Киро или забележителността Караджов камък в Родопите.

"Това, на което залагаме в цялата ни работа като фондация, е връзката "човек – човек", казва Гергана Дойчинова.

Чуйте разговора на Оля Стоянова с Гергана Дойчинова в звуковия файл.

Снимки – фондация "Ела и ти"
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени