Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Милков за РСМ: Имаме ясна позиция, основана на това, което ЕС е решил по отношение на тази държава

Служебният министър на външните работи Николай Милков.
Снимка: БГНЕС

Последствията от войната на Русия в Украйна, системното нарушаване на условията, които ЕС наложи към РСМ за започване на преговори за членство и усилията на България за покриване на специфичните изисквания за членство в Шенген, бяха сред темите, които външният ни министър Николай Милков коментира при откриването на семинара за млади дипломати в Сандански, организиран от Дипломатическия институт. 

Продължаващата повече от година война в сърцето на Европа изправи целия свят пред сериозни изпитания и кризи. Това е истинско предизвикателство пред дипломацията, каза външният министър Николай Милков: 

 "Става въпрос за едно съвършено ново състояние на средата за сигурност. Това, което ние чувстваме от връхлитащите ни постоянно кризи от най-различен характер - кризата в енергетиката, икономическите кризи, разкъсването на доставките, високите инфлационни проценти".

Министър Милков отхвърли категорично критиките към България, че не предоставя достатъчно военна помощ за Украйна, като цитира последните данни на германския сайт "statista.com": 

"Който отбелязва, че България е на 6-о място в света по отношение на предоставена помощ като процент от брутния вътрешен продукт на страната. Така че, тук не можем да приемем упреци в тоя смисъл, че това, което се прави, е недостатъчно”.

На въпрос на "Хоризонт" има ли основания България да върне ветото спрямо РСМ заради системното нарушаване на правата на българите там външният ни министър уточни:  

 "На практика българско вето няма, ние имаме съвсем ясна позиция, която е основана на това, което Европейският съюз е решил по отношение на тази държава - тогава, когато те изпълнят тези условия: спазването на правата на човека, борбата срещу езика на омразата и престъпленията от омраза, тогава пътят им към членство е открит".

Важно е България и Румъния да влязат заедно в Шенген, каза още първият ни дипломат и подчерта, че страната ни има изработена парадигма с Кралство Нидерландия за техните изискванията. Според министър Милков това е постижимо до есента: 

"Ние трябва да работим заедно за това да идентифицираме всичко това, което нидерландската страна очаква да види в един бъдещ доклад по отношение върховенството на закона в България. Когато този доклад излезе, това ще бъде най-вероятно през месец юни или юли, някъде след месец октомври ние бихме били в състояние да покрием критериите за влизане в Шенген", коментира Милков.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна