Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Какво ни носи GPT-4

Снимка: Ройтерс

Изследователската компания OpenAI представи четвърта генерация на модела GPT. Всъщност става дума за наследника на GPT-3.5, върху който е изграден и самият ChatGPT.

Най-забележителната новост при GPT-4 е, че той може да възприема като входни данни не само текст, но и изображение. Следват характеристики като подобрена креативност, по-напреднали разсъждения, по-добра производителност при работа с повече естествени езици и възможност за обработка на значително по-голям обем текст.

Именно способността, така да се каже, да “вижда” може да допринесе за създаването на по-завършена представа на модела за това как е устроен светът по аналогия за човешкото възприятие чрез наблюдение. Като цяло входният текст може да бъде по-усложнен, а изходните резултати са по-задълбочени и подробни. GPT-4 е в състояние е да създава по-стойностни резюмета на дълги текстови материали и да води по-смислени разговори.


БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.