Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Моята паричка" - конкурс с добавена стойност, или как децата да научат повече за парите

Снимка: БГНЕС

Няма много социологически изследвания за финансовата грамотност у нас. Последното е на ОИСР, проведено е преди няколко години – през 2018 г. В него сред 15-годишните ученици България заема 16-о място от общо 20 държави, като близо 40% не се правят с елементарни финансови задачи и казуси. През миналата година е било проведено ново такова проучване, чиито резултати предстои да бъдат обявени.

Това обясни в интервю за БНР финансовият експерт Наталия Тодорова, един от организаторите на националния конкурс за детска рисунка "Моята паричка", който ще продължи до 30 април. В него могат да участват деца до 12-годишна възраст. Целта е те да претворят в рисунка проект на банкнота от съществуваща или измислена валута.

Възрастните срещат една и съща трудност и бариера, когато става дума за децата и парите - имат притеснение как да подходят към темата, посочи тя.

"С този конкурс даваме една идея как това може да се случи при по-малките деца – с творчески процес. Това е конкурс за рисунка, но на втори план, не по-малко важен, е темата колко добре познаваме парите."

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Като помощни материали по темата организаторите на конкурса са предвидили специална секция, която разяснява историята и  характеристиките на различни банкноти и монети. Обърнато е внимание на по-общата тема за финансовата грамотност.

"Децата всеки ден са свидетели на това което ние като възрастни правим с парите и семейния бюджет. Децата получават своите уроци и без това да е структурирано обучение, въпросът е какви уроци получават. И от най-ранна възраст има теми, които могат да се поднасят на децата", коментира финансовият експерт.

Джобните пари са първият личен бюджет, който детето може да управлява и през него могат да бъдат прокарани различни уроци – спестяване, баланс между нужди и желания, как да разпределяме доходите си, отбеляза още Наталия Тодорова.

Цялото интервю по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна