Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Само 10% от всички общини в България развиват местни младежки стратегии

Национален младежки форум
Снимка: nmf.bg

Какви са условията в България за укрепване на младежките политики и структурите на местно ниво. Как да разберем мнението, нуждите и проблемите на младите хора, за да  се приложи правилна местна младежка стратегия? Какви са новите процедури за водене на успешна младежка политика?

Отговор на тези въпроси в "Нашият ден" дават д-р Лилия Еленкова и Стефан Георгиев, които са и автори на новия "Наръчник за местна младежка политика“.

"Идеята е да се създадат предпоставки  за малко по-пълноценно и ефективно участие на младите хора, тогава когато става въпрос за формиране на младежки политики на местно ниво. Този наръчник се явява едно помагало, което е и в контекста на ЕС по въпросите на младежта“, казва Стефан Георгиев.

Той допълва, че целта на наръчника е да вдъхнови и засили диалога между общините и институциите на местно ниво и младежите, чрез двустранни консултации в учредени и установени структури и актуални местни младежки стратегии. Само 10% от всички общини в България имат такива стратегии.