Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади строители се състезаваха в Благоевград под звуците на гайда

Със звук на гайда и песента „Излел е Дельо хайдутин“ започна състезанието „Най-добър млад строител“ в Благоевград.

Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Васил Левски“ в областния център е домакин на Регионалния кръг на националното състезание.  

5 отбора от 30 ученици от Благоевград, Пазарджик, София, Пловдив и Перник показаха  майсторство в четири дисциплини: „Мазилки, шпакловки и бояджийски работи“,  „Облицовки и настилки“, „Зидария“ и „Сухо строителство“.

Състезателите от различните училища бяха развълнувани преди старта. Те завиха, че това за тях е тръпка, емоция и да покажат какво са научили през годините на своето обучение. Повечето от тях искат да продължат да се занимават със строителство и архитектура.

Директорът на гимназията Марияна Митова поясни, че да са домакини на такова състезание е емоция, престиж и доверие, което им гласува Министерството на образованието. Очакват да вземат награди и училището да бъде победител не само на регионално, но и на национално ниво, защото учениците са много добре подготвени.

Кметът на Благоевград Илко Стоянов и директорът на Регионално управление на образованието Ивайло Златанов пожелаха успех на състезателите.

Състезанието дава възможност на учениците да демонстрират своята теоретична подготовка, практически умения и компетентности за изпълнение на строителни дейности, придобити при обучението по професиите от направление „Строителство“. Също да покажат освен професионалните си умения и добра трудова дисциплина и работа в екип.

Победителите ще получат награди, както и ще участват в състезанието на национално ниво. 




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия