Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Таушанов: Медицинските изделия следва изцяло да бъдат заплатени от НЗОК

Пламен Таушанов – Председател на Управителния съвет на БАЗП
Снимка: Ани Петрова

Медицинските изделия следва изцяло да бъдат заплатени от Касата, без доплащане от пациентите. Това заяви пред БНР Пламен Таушанов - председател на Българската асоциация за защита на пациентите. 

Той посочи, че към асоциацията са постъпвали жалби от пациенти. И даде пример със случай от Варна, където при спешна мозъчно-черепна операция лечебното заведение е поискало от пациента да си плати 7600 лв., след което отказва да му възстанови парите. Всички институции, към които пациентът е пуснал жалба, потвърждават, че болницата неправилно е взела пари и не е възстановила сумата. 

Когато на пациент се налага да му сложат медицинско изделие, не би трябвало пациентът да доплаща нещо, категоричен бе той. По думите му въпреки това обаче има лечебни заведения, които се пробват да искат пари от хората, незаконно

"Трябва да сме сезирани от пациентите за проблем. Няма как без писмена жалба за конкретен случай ние да искаме извършване на проверки".

"Има проблем, който ще бъде решен. Въпросът е, че неговото решение и цялата тази ситуация е малко замъглена", изказа мнението си Таушанов. 

"Медицинските изделия следва изцяло да бъдат заплатени от Касата. Въпросът е, че самите фирми-производители са сключили договори, с които са се съгласили за дадено изделие да има някакъв лимит. Това е проблем, който е трябвало да изчистят самите фирми. Друг е въпросът, че тези медицински изделия се слагат в условията на клинична пътека. И сега има медицински изделия, иновативни, които Касата се въздържа да плати". 

Oтносно твърдението на фирми за медицински изделия, че Здравната каса не им е плащала от октомври и са изправени пред фалит, той обясни: 

"Тези вносители и търговци на медицински изделия - техните договори с Касата са изтекли декември. Едва през февруари са създадени нови договори. Само че фирмите-вносители, когато са се отчитали за вложените медицински изделия, са посочили различни фирми от тези, които имат сключени договори. При което НЗОК започва проверки и прави анализи. Този въпрос ще бъде решен скоро - 1-2 седмици, когато на тези фирми, които са ги доставили, им бъде заплатено".

По думите му в надзора на Касата този въпрос не е обсъждан. Той е категоричен, че въпросът е доста сложен, не трябва да има спекулации, а трябва да се подходи сериозно и да се реши.

От НЗОК изпратиха писмен отговор на въпросите. От там казват, че съществува известно забавяне заради определени обективни фактори. Допълнителните споразумения с фирмите и разплащанията ще започнат в началото на следващата седмица, съобщават от там. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна