Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Де Кос, ЕЦБ: Не мога да потвърдя очаквания връх на лихвите от 3,25%

Европейска централна банка, централата във Франкфурт
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гуверньорът на Испанската централна банка - Пабло Ернандес де Кос не може да потвърди очакванията на пазарите, че Европейската централна банка ще спре повишаването на лихвените проценти, след като лихвата по депозитното улеснение достигне ниво от 3,25%.

В интервю за испанския вестник Expansion, публикувано във вторник, Де Кос твърди, че политиците на ЕЦБ не трябва да сигнализират за бъдещи решения по отношение на лихвите, а да останат благоразумни, когато определят политиката.

През миналата седмица ЕЦБ повиши отново основните си лихви с 50 базисни пункта, като депозитната лихва достигна 3,00%.

Коментирайки банковата криза в последно време, Де Кос приветства бързите действия на финансовите власти на Съединените щати и Швейцария, насочени към възстановяване на стабилността на глобалните пазарни условия.

Испанските банки са издръжливи на пазарни напрежения и имат "силни капиталови и ликвидни позиции", посочи още управителят на централната банка на Испания.

"Благодарение на бизнес модела за търговско банкиране на дребно, който е мнозинството в нашата финансова система, испанският банков сектор показа забележителни резултати през последната година“, каза още Де Кос пред Expansion.

Интервюто беше публикувано след подкрепеното през уикенда от швейцарските власти придобиване на Credit Suisse от групата UBS.

Роберт Холцман

Междувременно друг член на ЕЦБ - Роберт Холцман даде известен "заден ход" на неотдавнашния си призив за три допълнителни увеличения на лихвите с по 50 базисни пункта в бърза последователност.

Холцман, който е и упраител на Австрийската национална банка, каза пред германския бизнес всекидневник Handelsblatt преди две седмици, че ЕЦБ трябва да повиши лихвите с по 50 базисни пункта на всяко от следващите си четири заседания, тъй като инфлацията се оказала упорито висока.

През миналата седмица ЕЦБ вече направи едно такова увеличение на лихвените ставки с 50 базисни пункта.

Запитан обаче днес в интервю за австрийската национална телевизия ORF TV дали подкрепя този призив предвид неотдавнашните сътресения в банковия сектор, той каза:

"Не бих ги изключил, но също така не бих казал, че непременно това ще стане факт".

По-рано тази седмица управителят на ЕЦБ Кристин Лагард каза, че сътресенията на финансовите пазари могат да свършат част от работата на Европейската централна банка вместо нея, ако доведат до забавяне на търсенето и на инфлацията.

Това вероятно беше препратка към това как по-високите лихвени проценти на централната банка и напреженията в банковия сектор обикновено имат същия ефект, обезсърчавайки кредитирането и охлаждат икономическата активност.

По подобен начин и Роберт Холцман каза днес, че след интервюто му пред Handelsblatt преди две седмици ликвидността във финансовата система е намаляла, имайки предвид скорошния спад на банковите акции поради опасения от нова банкова криза.

"Това, което ни интересува, е борбата с инфлацията", каза той, добавяйки, че ако започне дефлация или намаляване на инфлацията поради затягане на ликвидността, централната банка вече няма да има нужда да повишава лихвите или може да ги повишава по-плавно.

Запитан дали подкрепеното от UBS Group поглъщане на Credit Suisse е опасно, защото ще създаде толкова голяма банка в толкова малка държава като Швейцария, той отговори: "Може да стане опасно, но не е задължително да стане опасно".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени