Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция отхвърля германския натиск за промяна на правилата за автомобилните емисии

Лоранс Бун, министър по европейските въпроси на Франция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът по европейските въпроси на Франция отхвърли съпротивата на Германия срещу споразумението, което ще изисква новите автомобили, продавани в ЕС от 2035 г., да имат нулеви емисии на въглероден диоксид (CO2), като министърът каза, че по-ранно споразумение трябва да бъде запазено, съобщава Ройтерс.

След месеци на преговори, Европейският парламент, Европейската комисия и държавите членки на Европейския съюз се съгласиха миналата година със закона, който на практика ще направи невъзможна продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене след тази дата.

Но по-рано този месец Германия обяви в последния момент, че се противопоставя, като тя продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене да бъдат разрешени и след тази дата, ако работят с т.нар. електрогорива (e-fuels).

"Трябва да се придържаме към договореното. Не се съмнявам, че германците ще постигнат споразумение с колегите си по този въпрос", каза френският министър Лоранс Бун пред репортери в Брюксел.

Германският министър по въпросите на ЕС - Анна Люрман пък каза, че споразумението е прието, но добави, че германското правителство и Европейската комисия все още преговарят за някои последни подробности.

"Очаквам тези разговори да приключат преди срещата на върха тази седмица", каза Люрман, имайки предвид срещата на върха на лидерите на ЕС, която ще се проведе в четвъртък и петък.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!