Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Уроците на Иван Динков" - новата книга на литературния критик Никола Иванов

Снимка: books.janet45.com

"Уроците на Иван Динков" е новата книга на литературния критик Никола Иванов, изследовател на творчеството на поета Иван Динков.

"Паметта за него е запазена. Големите поети са трудни, те изпреварват времето си. Литературната критика, литературната наука трябва да усвои опита им, да усвои таланта им, за да ги покаже и там винаги по-късно идва признанието", коментира в предаването "Хоризонт до обед" авторът. 

Според него тази книга е задължителна за талантливите: 

"Няма по-подходящ автор и поет, който така проникновено да разсъждава, да говори за литературата, както Иван Динков. Тя е първокласен и възможно най-добър учебник и по литература, и по гражданско и литературно поведение". 

Най-голямото богатство за една нация са талантите, които тя ражда, категоричен бе Никола Иванов. 

"Те имат вътрешно усещане за това нещо. Талантът се отличава с една изключителна чувствителност. При Иван Динков има някои биграфични неща, които са потресаващи. /.../ Той има свръх чувствителност. Тя се наблюдава и при Ботев, и при Яворов, и при Дебелянов, и при всички големи български поети. Те преодоляват махалата. /.../ Иван Динков написа една мисъл, в която казва, че ако един голям поет иска да създаде изкуство, той трябва да може да се озъби дори на люлката си, трябва да преодолее махалата, защото махалата е убийствена. Махалата уби Яворов, уби Дебелянов, уби и Димитър Бояджиев. Който не преодолее махалата, рискува и си заминава".

Не съм виждал толкова свободен човек като него, споделя още литературният критик. По думите му единственото, на което се е подчинявал Динков, е било съвестта. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна