Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Картината на Джаксън Полък, открита у нас, се съхранява при подходящи условия и с нужната охрана

По делото е назначена експертиза за автентичност и идентификация на картината

Търг на аукционната къща Christie's за картина "Номер 31" на Джаксън Полък приключва при цена 47 милиона долара, Ню Йорк, архив, май 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Софийска градска прокуратура (СГП) осъществява ръководството и надзора върху разследване, водено от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), свързано с картина, за която има данни, че е произведение на американския художник Джаксън Полък, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Досъдебното производство е започнато в условията на неотложност на 18.02.2023 г. от ГДБОП със съставянето на протокола за първо действие по разследването и първоначално е водено под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура (СРП) за вещно укривателство – престъпление по чл. 215 от НК, посочват от прокуратурата.

"След проведено разследване с постановление на прокурор в СРП от 21.03.2023 г. делото е изпратено на СГП и незабавно е било прието по компетентност от прокурор от СГП. Досъдебното производство ще продължи да се води за престъпление по чл. 278а от НК и в хода му ще се установи дали евентуално картината представлява културна ценност, която не е идентифицирана и регистрирана и дали тя е предлагана за отчуждаване или е била отчуждена.

В хода на разследването картина, за която се счита, че може да е произведение на американския художник Джаксън Полък, е била приобщена като веществено доказателство по делото.

Картината се съхранява при подходящи условия и с нужната охрана.

По делото е назначена експертиза за автентичност и идентификация на картината. Според заключението експертното изследване показва, че картината би могла да е автентична, но са необходими допълнителни изследвания", посочват от Софийската градска прокуратура.

Ще бъде назначена допълнителна експертиза, която да изследва автентичността на картината, се уточнява в съобщението. Разследването продължава от ГДБОП под ръководството и надзора на СГП.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна