Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия осъди британските планове да пращат на Украйна боеприпаси с обеднен уран

Мария Захарова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Плановете на Великобритания да достави на Украйна боеприпаси с обеднен уран говорят за готовността на Запада да воюва с Русия до последния украинец, заяви днес пред журналисти президентът на Русия Владимир Путин след разговорите си с гостуващия в Москва китайски лидер Си Цзинпин, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

В публикуван вчера писмен отговор на зам.-министъра на отбраната баронеса Анабел Голди на въпрос на члена на Камарата на лордовете Реймънд Джолиф се казва, че британските власти ще доставят на Украйна снаряди, съдържащи обеднен уран, които са с повишена ефективност при унищожаване на бронирана техника, припомня БТА.

Днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че остават все по-малко стъпки преди потенциален "ядрен сблъсък" между Русия и Запада, предаде Интерфакс, цитирана от Ройтерс.

Руското външно министерство също осъди британския план за изпращане на Украйна на боеприпаси с обеднен уран, съобщава Ройтерс.

Говорителката на руското МВнР Мария Захарова нарече плана, обявен вчера от правителството в Лондон, "югославски сценарий". Тя посочи, че (в бивша Югославия) тази боеприпаси са причинили онкологични заболявания и са замърсили околната среда.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!