Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори в Гърция през май, управляващата "Нова демокрация" губи преднината

Кириакос Мицотакис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентарните избори в Гърция ще се състоят през месец май, съобщи в телевизионно интервю премиерът Кириакос Мицотакис, което е с месец по-късно от очакваното.

Последните проучвания на общественото мнение обаче показват стопяване на преднината, която има партията на Мицотакис "Нова демокрация" пред опозиционната СИРИЗА. Тенденцията се забелязва след влаковата катастрофа преди месец, в която загинаха 57 души. Инцидентът предизвика вълна от протести в страната, а недоволните обвиняват управляващите, че дълго са игнорирали предупрежденията на синдикатите за проблеми в железопътния транспорт. В интервюто Мицотакис призна, че посещението на мястото на трагедията е било "тежко", но че няма намерение да подава оставка.

Днес Гърция пуска и първите влакове след катастрофата. От железопътната компания поясняват, че движението им ще е при напълно променена система. Първите товарни композиции ще извозят контейнери към България.

Поради големия брой стоки, които престояват на гръцките гари властите ще пускат по два товарни влака на ден по посока София и Скопие.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени