Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Голямото купуване на гласове става на едро-с използване на държавни средства, субсидии, енергийни помощи и проекти"

Стоил Цицелков: Големият проблем е да се намерят хора, които искат да администрират изборите по места

"Контролираният вот се отчита с преференции"

Стоил Цицелков
Снимка: Веселина Миланова
Интервю на Силвия Великова със Стоил Цицелков
Аудио файлът е със субтитри
Контролираният вот се отчита с преференции. Това обясни пред БНР Стоил Цицелков, част от Обществения съвет към ЦИК и представител на Сдружението за честни избори
"Това е преференция, която е непопулярна, но в определено село или махала изниква често. Знаем отдавна за тази практика.  Масово се започна да се използва, когато въведоха машините. С хартия има други техники за отчитане. Това е пазаруване на гласове на дребно. Наша лична отговорност е дали да си продадем гласа за дребни пари и така да продадем бъдещето си. Голямото купуване на гласове става на едро - с използване на държавни средства, субсидии, енергийни помощи и проекти. Каквато и технология да  дадете на хората, каквито и контроли да сложите, те мотивирано и убедено ще отидат да гласуват за този, който ги контролира по някакъв начин. Това става на едно по-фундаментално ниво".

Цицелков коментира и камерите, които бяха натоварени със задачата да върнат доверието на гласоподавателите в изборния процес. 

"Първоначално беше обявено, че всяка една бюлетина ще се показва. Това е безумна идея и е трудна за изпълнение. Явно са го осъзнали на по-високо ниво и това изискване отпадна. Тези, които следят онлайн излъчването, ще трябва да се разчитат на гласа зад кадър, който казва дали бюлетината е валидна и за кой кандидат е. Това отново няма да съкрати особено времето".

Около 8-10% от секциите са места без интернет или с много слабо покритие, което не позволява видеоизлъчване, посочи той.

рите оператора са обещали да предоставят устройства, които засилват сигнала. От Обществения съвет излязохме с предложение до ЦИК да се осигури и второ устройство, или допълнителен начин за записване, за да сме сигурни, че ще има запис. Да не се стига до ситуация, при която хем няма излъчване, хем няма запис. Тогава биха се породили сериозни съмнения".

 Цицелков се притеснява, че няма достатъчно време за председателите и  секретарите на комисии, които трябва да свикнат с новите технологи.

"Не толкова, че е трудно, а дали има време да се запознаят с функционалността. Всяка нова технология изисква време. Повечето от председателите и секретарите са заети с други неща в живота. Те не са професионална администрация, както ЦИК. Наети са само за провеждане на изборите. Прекалено малко е времето и опита показва, че проблеми ще има"

Като затруднение той отбеляза и преброяването и сумирането на класическите хартиени бюлетини.

"Практиката показва, че при смесването ще има много проблеми. Но големият проблем е да се намерят хора, които да искат да администрират изборите по места. Много от хората, които традиционно са де занимавали с това, този път се отказаха".

Според Цицелков трудност може да бъде и използването на разписките от машините. 

"За да може избирателят да види какво е записала машината, тя изплюва една разписка. Ние продължаваме да я използваме, малко удължена, за да може да се сгъне, но тя е със същия шрифт и също толкова трудна за четене. Тя си е разписка, въпреки че в закона я записаха като бюлетина. Това е проблем".

Нашата оценка за работата на МВР е по-скоро положителна, каза още представителят на  Сдружението за честни избори.

"Те комуникират с нас. Данните, които са дадени за проблемни секции, са взети под внимание. Работата на министерството е концентрирана там".

Стоил Цицелков призова всички партии, които искат да подпишат  Меморандум за честни избори, да се свържат със сдружението. 

"Документът все още е отворен".

Цялото интервю на Силвия Великова със Стоил Цицелков може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна