Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят проучване за пречките при наемането на кадри в туризма в Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Туризмът в Кипър е изправен пред сериозен недостиг на персонал на фона на оптимистични очаквания за предстоящ силен сезон. Проведеното първо по рода си проучване за пречките и необходимите стимули за привличане на кадри в хотелиерството ще бъде представено днес на конференция на тема "Туризмът: пътят към устойчиво развитие", която се организира от Асоциацията на туристическите предприятия в Кипър.

Хотелите се нуждаят от над 6000 служители, а едва 400 са одобрените от Министерството на труда заявления за наемане на работници от трети страни до края на миналата седмица, заявиха от Кипърската хотелиерска асоциация.

Още 2500 души са необходими за работа в ресторанти, барове и други заведения, по данни на Кипърската федерация на собствениците на центрове за отдих.

В същото време започващият от началото на април активен летен сезон е с положителни индикации да достигне нивото на най-добрата досега за кипърския туризъм 2019 г., според хотелиерската асоциация.

Заплатите, несигурността на работното място, сезонността, липсата на перспективи за повишение и професионално развитие спират желаещи за работа в хотелиерството. Това са част от изводите в проучването на Асоциацията на туристическите предприятия в Кипър, което ще бъде представено на туристическата конференция днес.

Предложенията на бизнеса за решения на проблема в основния за кипърската икономика отрасъл ще бъдат изпратени на правителството.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна