Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентите в АУБ учат не само да се адаптират към системата след завършването, но и да я променят

Снимка: aubg.edu

Един университет никога не спи. Това със сигурност се отнася за Американския университет в България (АУБ). Студентите са изключително будни и активни, а около тях преподавателите и служителите – също. 

Това изтъкна пред Радио София Сабина Вийн, декан на студентите към висшето училище.

Университетът следва традиционния американски модел на образование liberal arts, предоставящ възможност на студентите да комбинират знания от различни дисциплини, което гарантира по-добра професионална реализация в бъдеще.

Университетът е дом на около 1000 студенти от над 35 страни и 70 преподаватели от 20 държави. Възпитаниците на АУБ развиват успешни кариери във водещи компании и световнопризнати университети.

Завършилите получават българска и американска диплома, която се признава в цял свят.

„Ние не казваме, че сме като американски кампус (като по филмите – лекционни зали и общежития на едно място), а че сме взели най-доброто от двата свята, и от европейската образователна система. Следването на студентите при нас има за цел да ги подготви за реалния живот, не само да се адаптират към системата след като завършат, а дори да я променят“, допълни Вийн.

В АУБ има 14 специалности и 19 подспециалности. Студентите могат да избират и комбинират какво точно да учат.

Ако има трудност при следването, тя е свързана с това, че се налага да се влагат повече усилия за учене не само в сесията а и по време на семестъра, обясни пред Радио София Велияна Георгиева, завършваш студент (четвърта година) в АУБ. Ще се дипломира през май т.г. Вече е приета за магистърска програма в Париж.

Разказа още, че в АУБ има студентски позиции, за които можеш да получаваш заплата. Има и много извънкласови дейности и добра връзка с преподавателите. Класовете са малки, до 30 души.


По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна