Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кюстендил са против проучване за залежи от злато в Треклянско

Снимка: Кирил Фалин

Еколози, общинари, кметове на села в общините Кюстендил  и Трекляно са обявяват категорично срещу решение на МС за даване на разрешение за проучване на залежи от злато в района на селата Злогош и Горно Уйно. Такава процедура веднъж беше спряна през 2018 г. след протести, че проучванията и евентуално започване на добив на злато ще доведе до непоправими екологични последствия.

На предстоящата сесия на ОбС-Кюстендил ще бъде внесена за гласуване на декларация, която да бъде категорично против новото инвестиционно намерение и да се настоява за отмяна на решението на Министерски съвет от 22 февруари т.г., както и да се търси среща с ръководството на Министерство на енергетиката и с премиера по решаване на проблема.

Всички жители на Община Кюстендил и Община Трекляно трябва да бъдем непримирими и да защитим от замърсяване с тежки метали водата, която пием и ползваме за напояване, казват еколози от местни и национални сдружения. Неофициално се коментира, че проучване за залежи от злато в този район иска да прави канадска фирма.

Съветникът от Кюстендил инж. Огнян Атанасов коментира:

"В обема на същата площ, която има решение, че се отменя решението, защото е проблем за околната среда, отделят по-малка площ в същия обем и я пускат. Защото реално миналия път МС гласува отмяна на решението по екологични причини, а сега дават право в същата площ".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна