Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Цветомила Дудевска:

Защо е важно да се грижим за своето белодробно здраве?

д-р Цветомила Дудевска
Снимка: Пламен Христов

На 24 март се отбелязва Световният ден за борба с туберкулозата. Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян за поредна година извършва безплатни профилактични прегледи за риск от туберкулоза.

"За съжаление, картината е такава, че потвърждава моето твърдение от миналата година. Специално за Ловешка област отчитаме ръст на заболеваемостта от туберкулоза. За сравнение ще кажа, че през 2021 г. ние отчетохме 8.2  на 100 хил. заболеваемост, а за 2022 г. 16.23 на 100 хил. са случаите на туберкулоза“, казва д-р Цветомила Дудевска, управител на Специализираната болница за активно лечение по белодробни болести в Троян.

Тя допълва, че пандемията от Covid-19 допринесе за ограничаване на достъпа на много пациенти до медицинска помощ. По-специално профилактичните прегледи изостанаха и това доведе до ръст на заболеваемостта.

За Ловешка област случаите от миналата година са 22, и в 20 от тях имаме бацилоотделяне. Това означава, че тези пациенти са потърсили късно медицинска помощ. В повечето случаи мъжете имат превес над жените и обикновено това са болни между 55 и 70-годишна възраст.

Д-р Цветомила Дудевска посочва, че повечето от новодиагностицираните пациенти редовно злоупотребяват с алкохол, имат недостатъчно белтъчно хранене и условия на живот в стрес. 

"Десетдневката на отворените врати започна на 20 март, но вече има няколко случаи на новодиагностицирана ХОББ. Пациенти, които са били с продължителна кашлица със задух, при някои от тях тези симптоми са свързани и с прекарана инфекция от Covid-19“, посочва д-р Дудевска.

В момента се изпълнява четвъртата поред Национална програма за превенция и контрол на туберкулозата в България. Страната отчита значим успех в борбата с туберкулозата.

В резултат на изпълнението на тази програма в България e налице тенденция за трайно намаляване на заболяваемостта от туберкулоза – от 27.9 на 100 хил. население през 2011 г. до 18.5 на 100 хил. души през 2019 г., 12.8 на 100 хил. през 2020 г. и 9.7 на 100 хил. през 2021 г. (по предварителни данни).

Симптоми като кашлица, субфебрилна температура за продължителен период от време, болки в гърдите, храчки, особено с жилки кръв в тях, ако има безапетитие, отпадналост, безсилие, това са симптоми евентуално на туберкулозна инфекция и би следвало да бъде потърсена помощ от лекар специалист.
Целия разговор с д-р Цветомила Дудевска можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени