Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Свилена Димитрова:

30% от живеещите в малки населени места неглижират заболяванията си

Снимката е илюстративна
Снимка: @pixabay

30% от живеещите в малки населени места неглижират или не лекуват системно заболяванията си. Такава е равносметката на програмата за социално отговорност "Забавно лято, грижовна есен".  През есента на 2022 г. бяха организирани прегледи от Българската болнична асоциация и Фондация "BCause: в помощ на благотворителността" за възрастни хора в 26 населени места в тютюнопроизводителните региони на страната, в които е много трудно общността да получи това, което в големия град изглежда като даденост.  В инициативата участваха лекари по кардиология, гастроентерология, ортопедия, урология, неврология, пулмология или ендокринология.

"Трябва да се отчете фактът, че хората в такива райони, които наричаме трудно достъпни за лечение. Но така или иначе при тях обичайната грижа е достъпна чрез личния лекар, а специалистите са малко по-далеч  по логични причини.

Това казва в интервю за БНР Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация.

Тя допълва, че регистрираните дефицити показват, че множество хора неглижират своите заболявания, но не само хора над 65-годишна възраст, каквато е оригиналната заявка на програмата, но това касае и хора в активна възраст.

Анализът на данните показва, че финансирането осигурява между 20% и 40% от стойността на клиничните пътеки. Парите, които отделяме за здравеопазване, изглежда не са достатъчни и това дава своите жертви и част от тях са хората, които живеят в такива райони, коментира Свилена Димитрова.

Причината да не се търси навременна лекарска помощ отчасти се дължи и на здравната култура на населението.

Чуйте повече в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени