Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС одобри дерогация за закупуване на части и материали за АЕЦ "Козлодуй" от Русия

Росен Христов
Снимка: БТА

България ще внесе части и материали от Русия, за да осигури безопасната работа на АЕЦ „Козлодуй“. На днешното си заседание правителството одобри дерогация от санкциите на Европейския съюз, които забраняват внос на определени части и материали от Русия заради войната в Украйна.

Това съобщи енергийният министър Росен Христов и обясни решението на Министерския съвет "да одобри дерогация АЕЦ "Козлодуй" да може да купи необходимите материали, резервни части и услуги, така че да обезпечим нормално планираните годишни ремонти и ескплоатация на АЕЦ-а".

"Това е от критично значение за сигурността на електроцентралата. Става въпрос за материали, услуги и части, за които все още не сме намерили алтернативни доставчици. Продължаваме процеса по подбор на нови контрагенти, така че в дългосрочен план да имаме абсолютна сигурност", посочи Христов.

България има намерение да се презапаси с материалите за АЕЦ „Козлодуй“, за които все още не може да намери алтернативни доставки, каза още Христов. Така през следващите години ще се осигури безопасната работа на ядрената ни централа и енергийната сигурност на страната.   

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!