Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард: Повишаването на лихвите от ЕЦБ едва сега започва да влияе на икономиката

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Увеличенията на лихвените ставки от Европейската централна банка тепърва започват да оказват влияние върху икономиката, но техният икономически трансмисионен ефект може да стане по-силен в резултат на банковите сътресения, заяви в сряда управителят на ЕЦБ Кристин Лагард, съобщава Ройтерс.

"Ако, например, банките започнат да прилагат по-голям "посреднически клин" – което означава, че на всяко едно ниво на основния лихвен процент те да изискват по-висока компенсация за установения риск, който поемат, когато отпускат заеми – тогава трансмисията на паричната политика върху икономиката ще бъде по-силна", каза Лагард.

Ръководителят на ЕЦБ също така подчерта, че динамиката на основната инфлация в еврозоната остава "силна" и без индикации тенденцията да намалява.

"Падащите енергийни цени отслабват ключовия двигател на основния инфлационен натиск", каза Лагард, добавяйки, че на тази дезинфлационна тенденция може донякъде да бъде противодействано чрез покачване на вътрешните цени.

"Нито сме ангажирани да повишаваме допълнително, нито сме приключили с повишаването на лихвите", подчерта тя, посочвайки, че е от ключово значение да се вземе решение относно паричната политика на централната банка въз основа на данни предвид високото ниво на несигурност.

От миналия юли насам ЕЦБ повиши лихвите с общо 350 базисни пункта, посочи Лагард в изказването си на конференция във Франкфурт.

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн пък отбеляза, че мерките за борба с инфлацията могат да намалеят, в случай че определени компоненти покажат низходяща тенденция.

Говорейки на годишната конференция The ECB and Its Watchers XXIII във Франкфурт, Лейн отбеляза, че намаляването на инфлацията се основава на предположението, че растежът на заплатите ще достигне най-високата си точка тази година.

Той продължи да подчертава значението на обръщането в посока надолу на разходите за енергия, тъй като това би помогнало за облекчаване на основната инфлация, повтаряйки убеждението, споделено от президента на ЕЦБ Кристин Лагард на същото събитие.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени