Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИК - Велико Търново обучава присъствено изборните състави в региона

Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Районната избирателна комисия във Велико Търново ще проведе в три дена присъствено обучение на изборните състави в региона. За да не се забавя обработката на изборните книжа на 2 април вечерта, от РИК ще сформират двойно повече екипи за контролната проверка на протоколите от секционните комисии. 

10 дена е предвидено за дистанционно обучение на секционните избирателни комисии в област Велико Търново за гласуването с машини. От 26-и до 28-и март, включително, представители на Районната избирателна комисия ще проведат с изборните състави в 10-е общини в региона присъствено обучение, поясни секретарят на комисията Диана Петрова: 

„В това обучение специално ще бъде акцентирано върху начина на преброяване на бюлетините, да си сканират QR кода, който ще бъде специфичен, да обърнат внимание на факта, че ще бъдат пред камера и под видеонаблюдение вечерта при самото преброяване на бюлетините“. 

Вече е сменен над 5 % от състава на секционните комисии и предложенията на партиите продължават, посочи Диана Петрова:  

„Винаги има елемент на притеснение до колко ще се справят колегите в секционните избирателни комисии, но по-големият състав от назначените от нас членове на секционните комисии са хора, които са работили и на предходни избори“.  

8 вместо 4 екипа на РИК ще правят контролните проверки на изборните книжа в нощта на вота. 


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна