Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 14 загинали и 24 ранени при руски атаки в Украйна

| обновено на 22.03.23 в 15:37
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна съобщи за нови жертви на руски атаки в различни градове, включително за седем загинали в жилищен район край Киев. 

Русия е атакувала миналата нощ с общо 21 ирански бойни дрона, като 16 са били свалени, съобщи украинската страна. Жертви има при удар, засегнал общежития в град Ржишчев в покрайнините на столицата. В град Запорожие е била обявена въздушна тревога и веднага след това е имало серия взривове, като също има загинал и пострадали. Най-малко 14 души са загинали, а 24 са били ранени при руски атаки в Украйна, съобщиха от пресслужбата на украинската армия в Киев.

Президентът Володимир Зеленски посети украинските позиции близо до Бахмут в Донбас, където се водят тежки сражения. 

Според Зеленски нападенията доказват, че Москва не иска възстановяване на мира. Украинският президент награди военни край Бахмут, където се водят най-кръвопролитните и продължителни сражения от началото на инвазията, като руската страна твърди, че вече контролира 70 процента от града.

"Вие имате трудна, но историческа съдба, тази да защитавате нашата земя и да върнете всичко на Украйна, за нашите деца... Имам честта да бъда днес тук, в източната част на нашата държава, в Донбас, и да наградя нашите герои, да ви благодаря, да ви стисна ръцете. Благодаря ви, че защитавате суверенитета на Украйна" заяви държавният глава. 

Зеленски е предложил на Китай да подкрепи формулата на Киев за мир в Украйна, но все още няма отговор от Пекин.

Политическата и материалната подкрепа на Китай за Русия е в разрез с интересите на Съединените щати, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън. 

В същото време той уточни, че към този момент Вашингтон не разполага с доказателства Пекин да е доставил на Москва "смъртоносни оръжия" за нейната война срещу Украйна. 

Представители на Международния валутен фонд и на Украйна постигнаха споразумение за финансов пакет от над 15 милиарда долара. От Световната банка съобщиха, че нуждите на Украйна за възстановяване година след руската инвазия се изчисляват на 411 милиарда. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!