Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с пълни отбори на СП по спортна гимнастика за младежи и девойки

Национални отбори по спортна гимнастика - младежи и девойки
Снимка: БФ Спортна гимнастика

България ще участва със седем състезатели на световното първенство по спортна гимнастика за младежи и девойки, което ще се проведе от 29 март до 2 април в Анталия (Турция). Това са Здравко Добрев, Даниел Трифонов, Максим Казанджиев, Кристофър Ногейра, Виктория Венциславова, Елена Николова и Никол Соколова.

Здравко Добрев спечели днешното контролно на националния отбор по спортна гимнастика за младежи, което се проведе в зала "Раковски". Той събра сбор от шестте изигравания 77.560 точки. 

Втори със 75.120 точки е Кристофър Ногейра. В подреждането следват Максим Казанджиев със 73.960 точки и Даниел Трифонов със 72.590 точки.

За Световното първенство ще пътуват и четиримата състезатели, като след подиум тренировката ще се определят тримата, които ще играят в шампионата на планетата.


Със сбор от 45.900 точки Елена Николова спечели днешното контролно за девойки. Втора с 45.600 точки се нареди Виктория Венциславова, а трета с 43.600 точки е Никол Соколова. Четвърта остана Теодора Боева с 41.200 точки. За Анталия пътуват първите три гимнастички.
Според регламента за отборното класиране играят трима състезатели, а се взимат двете най-добри оценки. За многобоя се класират първите 24 от квалификациите, а за финалите първите осем на всеки уред, но максимум по двама от нация.
Националните отбори по спортна гимнастика за младежи и девойки заминават на 25 март за Световното първенство в Анталия.

"Според мен, всичко е наред. Малък здравословен проблем с крака има с Кристофър Ногейра, но ще го решаваме в движение. затова днес на това контролно ще решим кой ще бъде резерва и кой ще играе. Ще пътуват и четиримата, но все още се колебаем кои трима ще играят и кой ще бъде резерва. Засега всичко е наред. Няма уреди, които ме притесняват, може би халките, но те в тази възраст всички имат проблеми на халки. Малки са още и не могат да правят такива силови части и упражнения, които да са конкурентноспособни на мъжете. Но общо взето, добре сме като подготовка и дано там да си изиграят, да не се бъркат. Всички имат опит, играли са на европейско първенство. Аз не познавам младежката гимнастика, не сме участвали на Световно първенство още и съм в неведение другите какво могат и какво правят, но аз им казах, че едно влизане в топ 24 като отбор ще бъде добре и да гоним един финал или два, ако може. Нямам идея, защото не знам какво се играе от останалите в тази младежка възраст, но това е задачата - топ 24 и поне един финал да направим", сподели старши - треньорът на националния отбор Милко Танкушев.

Националът Дейвид Хъдълстоун ще пропусне Европейското първенство по спортна гимнастика за мъже, което ще се проведе от 11 до 16 април в Анталия (Турция). Гимнастикът е с травма на глезена и все още не се знае колко дълго ще отсъства от състезания. Това заяви старши треньорът на националния отбор Милко Танкушев по време на днешното контролно на младежите и девойките в зала "Раковски" преди Световното първенство в Анталия.

"Хъдълстоун е контузен, няма да участва на Европейското първенство. С него отборът щеше да бъде по-друг, но се надявам да се класираме на Световния шампионат и там да се включи. Все още не му е направен ядрено-магнитен резонанс. Според мен, не е много лека контузията, ще изисква време, но дано да се оправи бързо. И за Световната купа във Варна ще бъде трудно, но ако се възстанови и може да играе на уреди, на които да не ползва краката много-много . . . Ще видим, има време. При мъжете конкуренцията е доста добра вече, може би на 2 или 3 април ще определим окончателният състав, имаме големи очаквания от някои, от другите, където имахме очаквания, не са чак толкова големи, но мисля, че трябва да се класираме в първите 13 и да направим един-два финала. Миналият път не успяхме, защото направиха четири грешки, но сега мисля, че няма да ги направят. Ще участваме с трима човека на многобой и двама ще попълват уредите. Тримата ще ги обявим малко преди заминаването, напрежението е голямо, защото всички искат да играят многобой, но няма как да стане", добави Танкушев.


"Момичетата са в добро състояние. На държавното първенство играха добре, всички уреди си бяха в състезателни условия. Имаме една лека контузия на Никол Соколова в глезена, но в момента тя отшумява и мисля, че всичко ще бъде наред. Нашите очаквания са децата да си изиграят програмата, това, което са подготвили, а прогнозни класирания не мога да направя в момента. Както обикновено уредът, който ги притеснява е гредата. Момичета нямат много опит, това е най-психологическият уред. Другият неприятен момент е, че започват с гредата. Обикновено при първия уред напрежението е много голямо", коментира Филип Янев, който е част от треньорския щаб на националния отбор за девойки. .

Треньорът на най-добрата ни гимнастичка Валентина Георгиева обяви, че състезателката се възстановява добре, но ще може да влезе в състезателен режим едва след края на месец август.

Георгиева претърпя операция на коляното в началото на септември миналата година, след като се контузи след падане на финала на прескок по време на Европейското първенство в Мюнхен на 14 август 2022-а.

"Преди две седмици бяхме на преглед при д-р Василев, който я оперира. Той каза, че възстановяването върви добре и трябва просто, защото е много малка, да не се форсират нещата със започването на по-сложни елементи акробатични. Затова в момента наблягаме на силова подготовка и успоредка. Може би след август месец ще може да влезе в състезателен режим. Европейското първенство е квалификация за Световното, така че тя и Световното най-вероятно ще изпусне. За квота евентуално ще се борим чрез Световните купи", каза Филип Янев след днешното контролно състезание преди Световното първенство за младежи и девойки в Анталия.

Валентина Георгиева ще пропусне Европейското първенство, Световната купа във Варна и ще се завърне за континенталния шампионат догодина.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна