Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Норма" със Соня Йончева ще излъчи пряко от Метрополитън опера програма "Христо Ботев" на 25 март

Соня Йончева в "Норма" на сцената на Метрополитън
Снимка: Marty Sohl / Met Opera

"Норма" със Соня Йончева в главната роля ще излъчи пряко от "Метрополитън опера" в Ню Йорк програма "Христо Ботев" на БНР на 25 март, събота, от 18.00 ч. българско време. Слушателите у нас ще имат възможността да чуят сопраното в толкова коментираната постановка, по-малко от месец след задокеанския дебют на Йончева в тази роля.

Соня Йончева

Световният успех на Соня Йончева е свързан с ролята на Норма, която самата тя нарича "крайъгълен камък в кариерата на всяко сопрано". Българската оперна дива е пяла тази роля на най-престижните сцени в Европа. През 2016 г. Йончева замества Анна Нетребко като главната жрица в белкантовата драма на Белини в Кралската опера в Лондон. Това се случва с разрешението на Метрополитън, които освобождават Йончева от договор да пее в Ню Йорк Мими в "Бохеми". Освен в Ковънт гардън, Соня Йончеве е пяла Норма и в Театър Лисеу в Барселона, Баварската държавна опера и др.

Соня Йончева, Майкъл Спайрс и Кристиан Ван Хорн

„Соня Йончева излъчваше мистично, неземно усещане за спокойствие и блясък,“ пише Рик Пердиан в рецензията си за New York Classical Review и допълва: „Друидската принцеса на Йончева беше в някои моменти почти дива с животинска интензивност, а в други – благородна по осанка и глас. Без усилие тя постигаше музикалните линии с плюшения си, кадифен глас, включитено във великата ария „Casta Diva“, или хвърляше вокалните огнени залпове на отмъщението към Полион.“

Екатерина Губанова и Майкъл Спойрс в

Актьорският състав включва Екатерина Губанова в ролята на жрицата-съперница Адалджиза. За изпълнението си мецосопраното получи най-високите оценки на критиката. В ролята на неверния любовник Полион влиза тенорът Майкъл Спайрс. Бас-баритонът Кристиан Ван Хорн ще играе бащата на Норма Оровесо. На диригентския пулт е Маурицио Бенини. Участват солистите, хорът и оркестърът на Метрополитън опера.

Сцена от

Пламенната постановката за дълга, лоялността и предатеството е на сър Дейвид МакВикар, който вече получи заслуженото място на един от най-плодотворните и обичани режисьори в новата история на Метрополитън. През 2017 г. неговата "Норма" на най-престижната нюйоркска сцена се игра пред рекордно бързо разпродадени зали.

Българските слушатели ще могат да чуят постановката пряко от Ню Йорк благодаряние на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна