Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС реши:

Дневните пари при командировка в България се увеличават двойно

Правителството актуализира също дневните и квартирните пари при командировки и специализации в чужбина

Снимка: БГНЕС

Минималният размер на дневните пари при командировка в България да се увеличи от 20 на 40 лв. предвиждат промени в Наредбата за командировките в страната, които бяха одобрени на днешното правителствено заседание.

Целта на измененията е да се гарантира адекватен размер на дневните пари, който да покрива разходите за храна при командироване на фона на ръста на инфлацията. Последната промяна на тяхната стойност е от 1 януари 2008 г., когато е определена на 20 лева, се казва в съобщението на пресслужбата на МС.

Предвижда се и възможност дневните пари да бъдат до 200 на сто от нормативно определения минимум, т.е. до 80 лв., по преценка на командироващия, на друг колективен орган за управление на предприятието, или когато това е уговорено в колективен трудов договор или в споразумение със синдикална организация на държавните служители.

С промените в наредбата се предвижда също, че предприятията ще могат да издават заповедта за командироване електронно.

Премахва се и задължителното изискване за нейното подпечатване.

Командироващите ще могат да преценяват дали е необходимо удостоверяване на присъствието на работниците и служителите на обекта, на който са командировани. Новите разпоредби създават и условия за по-адекватно отчитане и на пътните разходи при ползване на личен автомобил от командирования, допълват от МС.

Правителството одобри и актуализация на дневните и квартирните пари при командировки и специализации в чужбина

Със свое решение кабинетът одобри и изменение на Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина (НСКСЧ), като са определени нови размери на дневните и квартирните пари, които работниците и служителите имат право да получат при командироване в чужбина. 

Размерите на дневните и квартирните пари, определени в приложение №2 на наредбата, са в сила от 2004 г. и не са променяни до момента. Настъпилите в този период съществени промени в икономическите условия и в цените на съответните стоки и услуги наложиха осъвременяването на размерите на командировъчните пари, се отбелязват в съобщението от правителствената пресслужба. 

С приетото решение са направени и изменения, които целят привеждането на НСКСЧ в съответствие с настъпили промени в свързано законодателство, допълват от МС. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна