Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Срещу българката, екстрадирана в САЩ, у нас не се водят дела

Прокурор Христо Кръстев.
Снимка: БГНЕС

Българката Ирина Дилкинска, е предадена на американските власти, заради обвинение в участие в престъпна група, създадена с цел измама и пране на пари. Това съобщиха днес от прокуратурата. Заместник градския прокурор на София Христо Кръстев обясни, че срещу жената у нас не се водят дела. 

Заместник-градският прокурор Христо Кръстев допълни, че екстрадираната в Съединените щати жена евентуално е била съучастничка в предполагаемата престъпна дейност, извършвана от издирваната Ружа Игнатова. 

Прокурор Кръстев каза още, че искането за екстрадиция е получено от САЩ през март 2021 година. Българката е била обявена за издирване с червена бюлетина.  Била е предадена на американските власти на 20 март тази година на Летище София:

"На 20 март 2023 година от служители на Главна дирекция "Охрана" при Министерство на правосъдието на упълномощени служители на компетентните власти на САЩ на летището в София, а също така е получена информация от Департамента по правосъдието на САЩ, че българският гражданин вече е пристигнал на тяхна територия. Всъщност екстрадицията е поискана  във връзка с твърдения за извършени престъпления, а именно - участие в организирана престъпна група, създадена с цел измама и пране на пари. Това е съучастник в евентуална престъпна дейност на така известната "криптокралица" Ружа Игнатова".

Производството по екстрадиция е продължило дълго време, тъй като е било необходимо да се изискат документи от САЩ, като е трябвало те да бъдат преведени, допълниха от Прокуратурата. От там посочват още, че ако бъде осъдена, има възможност Дилкинска да изтърпи присъдата си в България"  

В съобщение от прокуратурата информират още:

"Обвиненията спрямо И.Д. са за това, че в периода от 2014 г. до 2019 г. в Южен окръг на Ню Йорк и на други места, заедно с други лица, умишлено и съзнателно са се събрали и измислили план за измами за получаване на пари и имущество под фалшив и измамен претекст, като са изпращали по електронен път, радио и тв комуникации различен вид съобщения за продажба на криптовалута, известна като "УанКойн", давали са неверни твърдения и са представяли неверни изявления, за да набират хора по целия свят, които да инвестират в "УанКойн". Второто обвинение е за пране на пари, като са извършвани транзакции на имущество, за което лицата са знаели, че е предмет на незаконна дейност по повод измами, с цел да укрият имуществото, придобито от тази им дейност.

Прието е, че описаната деятелност на И.Д. може да се квалифицира като престъпление по чл. 321, ал. 3 във връзка с ал. 2 от българския НК, участие в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на измами и пране на пари, а също така и сдружение с цел изпиране на пари, придобити от престъпна дейност.

Решението на СГС е обжалвано от защитата на И.Д. пред Софийски апелативен съд, който на 02.02.2023 г. е потвърдил решението на СГС за предаване на българската гражданка на съдебните власти на САЩ.

На основание на влезлия в сила съдебен акт българските и американските власти са договорили предаването на И. Д. на 20.03.2023 г.

В 02:50 часа на 20.03.2023 г. предаването е осъществено на ГКПП "Аерогара София".

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени