Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вотът на недоверие към правителството на Педро Санчес не мина

Министър-председателят на Испания Педро Санчес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаквано вотът на недоверие към правителството на Педро Санчес в Испания не мина. При гласуването днес в Долната камара той бе подкрепен само от 53-ма депутати от 350-членния Конгрес. 52-ма от тях са от вносителите - крайнодясната „Вокс“ и един бивш депутат от партия “Гражданите“.

Срещу вота на недоверие гласуваха 201 депутати, а 91 се въздържаха. Така вотът беше отхвърлен, а общото мнение на гласувалите „против“ бе, че това е "цирк", "гротеска" и „напълно неуместна репетиция за следващите избори“ през май и декември.

Според основната опозиционна консервативна Народната партия този вот е помогнал на „правителството да покаже единство, каквото в действителност не съществува“, визирайки новия тандем Педро Санчес- Йоланда Диас на фона на постоянните до този момент коалиционни противоречия. Говорителката на Народната партия допълни, че фактът, че всички останали партии са критикували повече лидера ѝ Алберто Нунес Фейхоо, показва, че те виждат него повече като премиер отколкото Санчес.

В края на речта си тя се обърна към управляващите с репликата - "Свикайте избори и си тръгнете с достойнство, защото знаете, че времето ви изтече".

От „Вокс“ обявиха, че са постигнали целта си, а именно да представят пред избирателите "верен и подробен портрет на правителство, което не може да продължи повече да управлява". Те разкритикуваха лидера на Народната партия, че се е въздържал и не е подкрепил вота на недоверие.

От своя страна премиера Санчес обвини Народната партия и "Вокс", че се "обединяват", за да "се опитат отново да свалят легитимно правителство", което предизвика недоволството на опозицията, от където припомниха на премиера, че при предишния вот на недоверие, внесен от „Вокс“ през октомври 2020 година, те гласуваха против и по този начин предотвратиха падането на кабинета.

Това беше шестият вот на недоверие от 1980 година насам, като само този през 2018 беше успешен и тогава премиерът-консерватор Мариано Рахой бе принуден да подаде оставка, а на неговото място дойде сегашният министър-председател Педро Санчес.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени