Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм за пианистката Донка Ангъчева с премиера във Виена

Българката представи и новия си албум Childhood Memories

3
Донка Ангъчева с екипа на филма "Апасионата" във Виена

На 19 март в австрийската столица се състоя официалната премиерна прожекция на документалния филм “Апасионата“, посветен на житейския път и успешната международна кариера на забележителната българска пианистка Донка Ангъчева. 

Събитието бе перфектно организирано и се проведе в стилната обстановка на един от най-старите и реномирани кинотеатри в центъра на Виена -  “Metro Kinoкulturhaus“. 

Автор и продуцент на документалния филм “Апасионата“ е Георги Тошев – журналист с изразен авторски почерк, представящ филмови портрети на силни, устремени личности, чиято лична история и успешно изградена професионална кариера са вдъхновяващ стимул. Преди началото на премиерата Георги Тошев сподели за слушателите на предаването “Алегро виваче“ по "Хоризонт" свои размисли за идеята да представи личността на Донка Ангъчева отвъд музиката и таланта й, като постави акцент на нейните човешки качества, благороден характер и чувствителност към потребностите на хората около нея.

Премиерната прожекция във Виена е своеобразен старт на европейското разпространение на филма. В австрийската столица присъства екипът на продукцията – операторът Борис Пинтев и режисьорката Калояна Климентова, която също сподели своите впечатления от съвместния творчески снимачен процес с Донка Ангъчева. 

Успешната премиера на филма “Апасионата“  беше отразена на страниците на австрийския вестник “Kronen Zeitung“, а сред присъстващите на престижното събитие бяха известните оперни прими Зоряна Кушплер и Илдико Раймонди, основателката на Международната музикална фондация за надарени деца и телевизионна водеща Леона Кьониг, виолончелистката Теодора Митева и други представители на артистичните и бизнес среди в Австрия.

Очарователната пианистка Донка Ангъчева разкри емоцията, свързана с премиерата на филма и вълнуващи моменти от снимачния процес по време на записите за най-новия ѝ, девети албум “Childhood Memories“, вдъхновен от музиката на нейното детство.

Чуйте кореспонденцията и споделеното от Донка Ангъчева, Георги Тошев и Калояна Климентова в звуковия файл.

  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени