Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Федералният резерв на САЩ повиши водещите лихви с нови 25 базисни пункта

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Федералният резерв на САЩ повиши водещите лихви с нови 25 базисни пункта. Според първите коментари по този начин се изразява предпазливост заради трудностите в банковата система, но борбата с инфлацията продължава. Новото лихвено равнище е в диапазона 4,75 - 5%.

Припомням, че бързото покачване на лихвите доведе до сериозна обезценка за държавните ценни книжа в портфейлите на банките. Това е част от причините за колапса на Silicon Valley Bank и Signature Bank, както и за необходимостта от подпомагане на First Republic Bank.

Това е деветото увеличаване на лихвите от март 2022 г., уточнява Ройтерс. 

Комитетът по парична политика на централната банка на САЩ обаче посочи, че бъдещи увеличения не са сигурни и до голяма степен ще зависят от предстоящите икономически данни: 

"Комитетът внимателно ще следи постъпващата информация и ще направи оценка за последиците върху паричната политика", се посочва в изявление на комитета, разпространено след срещата. 

Федералният резерв посочва, че банковата система е "стабилна и устойчива, допълвайки, че неотдавнашните сътресения в банковия сектор "вероятно ще доведат до по-строги кредитни условия за домакинствата и компаниите и ще окажат натиск върху икономическата активност, наемането на работна ръка и инфлацията". 

Експертите на централната банка на САЩ прогнозират, че лихвите ще бъдат вдигнати само още един път тази година. 

За инфлацията се очаква до края на годината да достигне 3,3 процента, безработицата да се понижи до 4,5 процента, а растежът на брутния вътрешен продукт да се забави до 0,4 на сто. 

Оценките за следващите две години остават почти без промяна спрямо предишните предвиждания, с изключение на прогнозата за нарастването на БВП, която за 2024 г. е понижена от 1,6 процента до 1,2 процента. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени