Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК с методически указания за СИК зад граница за предсрочния вот на 2 април

Емил Войнов
Снимка: БГНЕС

Секционната избирателна комисия първо установява резултатите от гласуването с хартиени бюлетини, след което установява резултатите от гласуването с бюлетини от машинно гласуване. Това предвиждат приетите от Централната избирателна комисия методически указания за Секционните избирателни комисии извън страната за предсрочния вот на 2 април при гласуване с хартиени бюлетини и с машини.

Указания бяха одобрени и за секциите, в които ще се гласува само с хартиени бюлетини. Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов уточни:

"Проектът на методически указания е аналогичен на методическите указания за страната, като са съобразени спецификите на изборния процес извън страната, а именно - липсата на преференции, липса на  видеонаблюдение, както и различните процедури по приемане на изборните книжа и материали, по изпращане на резултатите от гласуването в ЦИК и по опаковането, предаването и изпращането на книжата и материалите от произведените избори. Съобразени са също различните процедури по приемане и предаване на машините за гласуване".  

Указанията са както за деня преди вота, така и за изборния ден, включително за установяването на резултата от гласуването и попълването на протокола от СИК.

Разписано е, че не се допуска гласуване със свидетелство за управление на моторно превозно средство, както и че неграмотността не е основание за гласуване с придружител.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени