Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ключове към Биньо Иванов

В Културния център към Софийския университет се проведе разговор-четене по повод антологията "Зрящият е хляб" – избрано от поезията на Биньо Иванов.

"Зрящият е хляб" е третата книга от поредицата "Поет за поета", в която съвременни поети представят автори от предишно поколение през своя поглед и подбор – нещо като "своя книга за другия", както пише издателката Даря Хараланова. 

Съставител на антологията на Биньо Иванов (1939-1998) е поетесата, писателката и преводачка Яна Букова. Поредицата е с оформлението на художника Кирил Златков.

Беседата на Яна Букова, модерирана от Кирил Василев, проследи развитието на поетичния метод на Биньо Иванов във времето на цензура и (само)ограничени поетични опити, двамата поети детайлно разгледаха отличителните черти на Биньовата поетична оптика и ключовите похвати в изграждането на стиховете му.

Яна Букова и Силвия Чолева

Често определян като "труден" или направо невъзможен за разбиране, Биньо Иванов е изтласкван встрани от литературната традиция. Всъщност този огромен поет заслужава свое чисто литературно пространство, къде експериментът и предизвикателството пред читателя са високо ценени и търсени.

Чуйте фрагмент от беседата, посветена на Биньо Иванов. 

Снимки – Белослава Димитрова, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна