Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

С изнесен урок по биология и посещения на ВиК обекти ученици в Кюстендил отбелязаха Деня на водата

Снимка: Кюстендилска вода

С изнесен урок по биология и посещения по обекти от ВиК мрежата на ученици в Кюстендил отбелязаха Световния ден на водата.

Учениците от Природо-математическата гимназия "Проф. Еманиуил Иванов"  и  преподаватели се запознаха с дейността на Пречиствателна станция за питейни води в с. Жиленци и Пречиствателна станция за отпадъчни води - Кюстендил.


Пречиствателната станция за питейни води - с. Жиленци е изградена през 80-е години на XX век. Основните водохващания, от които се пречиства вода, са реките Лева, Орлова, Радушка, Воденичница, Мала и Глововска. Максималният капацитет на пречистване е 240 л./сек. Зоните, от които се извършват проби на питейната вода, са общо 71, а районът на пробовземане достига и до Рилски манастир. 

Пречиствателна станция за отпадъчни води - Кюстендил е изградена през 1976 година, а през 2010 г. е извършен основен ремонт по европейски проект. В нея се извършва механично и биологично пречистване на отпадните води от гр. Кюстендил, при максимален капацитет 150 л./сек.

И двете съоръжения, които са част от "Кюстендилска вода" ЕООД, функционират под непрекъснат 24-часов контрол.  В повечето общини в региона обаче няма пречиствателни станции за отпадни води, за което отнасят и санкции, казват кметове.

Снимки: Кюстендилска вода

Ученици от кюстендилски гимназии отбелязаха Световния ден на водата - те разгледаха как работят пречиствателни станции край областния град.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени