Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Притеснения от суша в Кипър

Снимка: Бранислава Бобанац

Язовирите в Кипър предизвикват „безпокойство“ заради ниското им ниво към момента, казаха от Отдела по водите към земеделското министерство. Следващата седмица ще заседава специалната комисия по управление на водите, която трябва да предложи мерки за задоволяване на нуждите на домакинствата и за напояване.

Водохранилищата в Кипър са запълнени едва до 69% от капацитета им, което е с 20% по-малко от миналата година, показват данните на Отдела по водите към 22 март.

От началото на хидроложката година от 1 октомври досега в язовирите са се влели само 37 млн. куб. метра, при над 90 млн. куб. метра средногодишен приток за този период през последното десетилетие.

Силните дъждове на острова през март са достигнали 80% от средните валежи за месеца.

Факт е, че имаме сушава година, коментираха от отдела в министерството.

До края на март ще бъде свикана консултативната комисия по управление на водите, която ще обсъди и предложи решения за рационалното използване на наличните ресурси.

Заедно със селскостопанските организации ще бъдат определени количествата вода от язовирите, които ще бъдат предоставени на земеделските производители за напояване.

Необходимите допълнителни количества питейна вода ще бъдат осигурени от производството ѝ в инсталациите за обезсоляване на морска вода.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени