Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решават проблема с безводието в пет асеновградски села

В програма "Точно днес" разказваме за инвестиция на местната власт в Асеновград, която касае безводието в региона и решаване на този проблем.  

Кметът на община Асеновград д-р Христо Грудев съобщи, че са стартирали проект за осигуряване на вода за 5 села. Той смята, че е недопустимо в 21 век да има места с воден режим.

За реализацията на новия проект са отделени 100 000 лева средства от бюджета на общината. Проектът касае подобряване количеството и качеството на водоподаване в селата Червен, Долнослав, Горнослав, Леново и Искра, Първомайско.

Населението само на четирите села, разположени на територията на община Асеновград, които имат нужда от подобряване на водоснабдяването, наброява над 1100 души, без в това число да са включени гостите и туристите, които ги посещават ежегодно. Осъществяването на проекта е чакано с години, тъй като някои от горепосочените населени места са на воден режим през летните и ранни есенни месеци, когато липсват дъждове. 

За водния проект на петте села, д-р Христо Грудев допълни, че в работния екип е включен и археолог, който да осъществява контрол върху изкопните дейности на фирмата изпълнител. Кметът обяви, че на община Асеновград няма наложена санкция, тъй като реално не е засегнат археологическият обект. В момента проектът е в Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и се изчаква отговор и становище, след което работата трябва да продължи. 

 Живка Танчева разговаря с д-р Грудев по темата, може да чуете от звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени