Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Здравно-социални услуги за 240 възрастни и хора с увреждания в община Дупница

Снимка: Pixabay

Община Дупница сключи договор за предоставяне на здравно-социални услуги за възрастни и хора с увреждания по проект "Грижа в дома" на стойност 1 250 000 лева. Той е финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2021-2027, съфинансирана от Европейския фонд за социално развитие на Европейския съюз.

Проектът за периода от 14.03.2023 г. до 14.04.2024 г. предвижда предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги за лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа в домашна среда, включително и в контекста на пандемични ситуации.

Дейностите ще обхванат минимум 234 лица, представители на целевата група – възрастни в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания. За тях ще бъде осигурено предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете и психологическа подкрепа, доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги със средства на потребителите, предоставяне на лицата от целевата група на информация, относно превенция и профилактика на здравето и социално значими заболявания, включително консултации със специалисти при необходимост.

Ще бъде сформиран екип от специалисти, които ще предоставят социални и интегрирани здравно-социални услуги в зависимост от индивидуалните нужди на лицата, идентифицирани на база извършена оценка на потребностите.

Малката община Кочериново пък сключи договор за доставка на топъл обяд за 120 души от подобна целева група поне до септември 2025 година, казаха от администрацията.

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени